Ingenieur .

Dietmar

Passie

Opgegroeid in een Mechelse schelmenroman als rapper, bodybuilder en schoolverlater, kun je ook maar zo lang puberen. Dus naar Gent en zijn universiteit, want daar bouwt iedereen aan z’n knappe kop als ingenieur – toch? Maar de rap is eruit.

Er is een weg tussen blingbling en sérieux. Gooi die professorentaal op dezelfde schroothoop als holle rap.  Wantrouw reclametaal maar koester onverkochte waren. Droom ervan taaie, technische ideeën te verkopen met het hormonale lef van een puber en de schwung van een rapper. Een goed idee verdient een goede verpakking.

Achtergrond

Bovenal wetenschapper en bio-ingenieur. Van klein naar groot: bachelor als cel- en gentechnoloog, master als chemisch ingenieur en doctor in de kwantumchemie. Een carrièreswitch als patent attorney bij dage, een resem verdachte hobby’s bij nachte: loper, kajakker, sportschutter en kraker van Rubiks kubussen en sloten. En de mildheid van geoloog W.F. Hermans om in slaap te raken.

Expertise

Retorische helden

De pathetiek van Don Drapers carrousel. De levenszang van David Attenborough. De wereld op de schouders van Robert Jackson tijdens het Proces van Neurenberg. De dissociatieve geest van een confronterend James Baldwin. De sluwheid van Alexander de Grote. De kinderlijke verwondering van Richard Feynman.

Curriculum vitae

2014

Rapper in Mechelen

Niet alles moet van een leien dakje.

2014

2015

Bio-ingenieur in Gent

Bachelor in de cel- en gentechnologie, master in de chemie en bioprocestechnologie.

2015

2016

Doctor in de kwantumchemie

Moleculair modelleren van bio-organische systemen.

2016

2016

Redenaar

Medeoprichter en coach bij De Redenaar.

2016

2018

Patent attorney

Gespecialiseerd in chemie-, farma- en biotechoctrooien.

2018

Latinist .

Edward

Passie

Edward is altijd al een babbelaar geweest maar is pas in het middelbaar echt gebeten door retoriek. Het lezen van de gevleugelde woorden van Latijnse Redenaars zoals Cicero en Caesar hebben een onuitwisbare indruk nagelaten. Uit die ervaring is een fascinatie geboren voor hoe taal ook de inhoud bepaalt. Geen feiten zonder woorden, geen wereld zonder retoriek. Hoe woorden vormen en vervormen intrigeert hem in zijn hobby, job en andere bezigheden. Filosoferen over taal en de wereld en denken over de wereld en taal. Maar soms moet je meer doen dan mijmeren, dus De Redenaar doet.

Achtergrond

Gentenaar en bon-vivant met een liefde voor het goede leven: een fijn boek, een mooi uitzicht en een goed gesprek. Classicus van opleiding en communicatiewetenschapper van beroep. Een sommelier-conseil in opleiding met een zwakte voor zoete wijnen. Wannabe-Italiaan met een hart voor la dolce vita en trombonist-dilettant met een liefde voor de ritmische jazz van Thelonious Monk.

Expertise

Retorische helden

Van de verschroeiende aanpak in Cicero’s verbanning van samenzweerder Catilina tot de klassieke bevrijdende speech van Charlie Chaplin in The Great Dictator. De futuristische klanken van Marinetti’s Zang Tumb Tumb en de poëtische precisie van Maya Angelou’s On the pulse of morning. De rauwe verbale kracht in het laatste hoofdstuk uit Multatuli’s Max Havelaar. Het ritmisch genie van Thelonious Monk.

Curriculum vitae

2012

Babbelaar in Gent

Gepatenteerde spraakwaterval in de Arteveldestad.

2012

2016

Redenaar

Medeoprichter en coach bij De Redenaar.

2016

2018

Classicus en Linguïst

Bachelor Latijnse en Italiaanse Taal-en Letterkunde. Master in Moderne Vergelijkende Letterkunde aan de UGent.

2018

2022

Doctor in de Communicatie­wetenschappen

Het gebruik en de effecten van retoriek in politieke speeches (UGent).

2022

2022

Gastprofessor Inter­persoonlijke Communicatie

Verbale en non-verbale communicatie (UGent).

2022

2022

Lector desinformatie

Onderzoeker fake news en kritisch denken aan de Arteveldehogeschool.

2022

Tolk .

Julie

Passie

Julie heeft zich als conferentietolk toegelegd op de diepgaande beheersing van meerdere talen. Duidelijke inhoud en succesvolle formulering is een gevolg van taalkundige trefzekerheid en zelfvertrouwen. Duidelijkheid is de verantwoordelijkheid van de spreker en de verdienste van een redenaar. Zo zoekt Julie steeds naar de beste verwoording en de duidelijkste syntax voor zelfs de meest complexe gedachten.

Achtergrond

West-Vlaamse met een oor voor taal en een voorliefde voor Britse accenten en Franse grammatica. Zonneklopper en zelfstandig taalcoach met een zwak voor garnaalkroketjes en weelderige spreekwoorden. Organisator van taalkampen voor jongeren bij Loppem Conversa. Taallector Nederlands, Engels en Frans aan het Universitair Talencentrum van de Universiteit Gent met een nieuwsgierig en enthousiast oog voor interactieve pedagogische werkvormen.

Expertise

Retorische helden

Van de Nederlandse uitspraak en helderheid van Martine Tanghe tot de grammaticale elegantie van de Queen. De dubbele bodems en vindingrijkheid van Stromae in ‘Pas Vraiment’. De feel-good-spanningsboog van de Pitch Perfect-films. De weergaloze red herrings van Britse detectiveseries zoals Endeavour en de beeldende verwoordingen van sportjournalist Aster Nzeyimana.

Curriculum vitae

2012

Animator op Zwevezeelse speelpleinen

Enthousiaste spring in het veld met oog voor pedagogiek.

2012

2018

Master tolken in Gent

Taalduizendpoot in Nederlands, Frans en Engels.
2018

2019

Postgraduaat conferentie­tolken

Consecutief en simultaan tolken met retour Frans.

2019

2019

Taallector aan het Universitair Talencentrum (UCT)

NT2, praktisch en academisch Engels en Frans en taaltesten Nederlands (ITNA) en Engels (ITACE).

2019

2020

Organisator taalkampen Loppem Conversa

Het tofste en meest effectieve taalkamp voor jongeren die Nederlands of Engels willen lerens spreken.

2020

2021

Redenaar

Taalcoach bij De Redenaar.
2021
Scroll naar boven